VELAYET DAVASI ( VELAYETİN KALDIRILMASI)

T.C.

YARGITAY

2. HUKUK DAİRESİ

E. 2014/6840

K. 2014/19033

T. 1.10.2014

• ÇOCUKLARIN VELAYETİ ( 2008 ve 2009 Doğumlu Çocukların Anne Bakım ve Şefkatine Muhtaç Yaşta Olduğu - Ana Yanında Kalmalarının Çocukların Bedeni Fikri Ahlaki Gelişmesine Engel Olacağı Yönünde Ciddi ve İnandırıcı Deliller Bulunmadığı ve Hemen Meydana Gelebilecek Tehlikelerin Varlığının da İspat Edilmediği/Velayetin Babaya Bırakılmasının İsabetsizliği )

• BOŞANMADAN KAYNAKLI MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT ( Davacının Tahkikat Aşamasında Islah Dilekçesiyle Tazminat Talebinde Bulunduğu - İstem Hakkında Olumlu veya Olumsuz Karar Verileceği/Mahkemece "Karar Verilmesine Yer Olmadığına" Karar Verilmesinin İsabetsizliği )

• TAHKİKAT AŞAMASINDA ISLAHLA TAZMİNAT TALEP ETME ( 6100 S. H.M.K.'nun 141/2. Md. Göre Islah Yoluyla İddia Genişletilip Değiştirilebileceği - Mahkemece Davacı Tazminat Taleplerinin Esası Hakkında Olumlu veya Olumsuz Bir Karar Verileceği )

• ANA BAKIM VE ŞEFKATİNE MUHTAÇ ÇOCUK ( Ana Yanında Kalmalarının Çocukların Bedeni Fikri Ahlaki Gelişmesine Engel Olacağı Yönünde Ciddi ve İnandırıcı Deliller Bulunmadığı ve Hemen Meydana Gelebilecek Tehlikelerin Varlığı İspat Edilmediği - Mahkemece 2008 ve 2009 Doğumlu Çocukların Anne Bakım ve Şefkatine Muhtaç Olduğunun Gözetileceği )

• İDDİANIN GENİŞLETİLİP DEĞİŞTİRİLMESİ ( Boşanmadan Kaynaklı Maddi Manevi Tazminat - Davacının Tahkikat Aşamasında Islah Dilekçesiyle Tazminat Talebinde Bulunduğu/Mahkemece Islah Yoluyla İddia Genişletilip Değiştirilebileceği Gözetilerek Talep Hakkında Olumlu veya Olumsuz Karar Verileceği )

4721/m.182,336/2

6100/m.141/2

ÖZET : Dava; boşanmadan kaynaklı tazminat ve çocukların velayetine ilişkindir. Davacı tahkikat aşamasında ıslah dilekçesiyle maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmuştur. Davacı kadının maddi ve manevi tazminat taleplerinin esası hakkında olumlu veya olumsuz bir karar verilmesi gerekirken, "karar verilmesine yer olmadığına" şeklinde karar verilmesi doğru görülmemiştir. Velayetleri davalı babaya bırakılan çocuklar, 2008 ve 2009 doğumlu olup anne bakım ve şefkatine muhtaç yaştadırlar. Velayet düzenlemesinde asıl olan çocukların yararıdır. Ana yanında kalmalarının çocukların bedeni, fikri, ahlaki gelişmesine engel olacağı yönünde ciddi ve inandırıcı deliller bulunmadığı ve hemen meydana gelebilecek tehlikelerin varlığının da ispat edilmediği gözetilmeden, ana bakım ve şefkatine muhtaç çocukların babanın velayetine bırakılması usul ve yasaya aykırıdır.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davacı-karşı davalı ( kadın ) tarafından tazminat talepleri hakkında verilen hüküm, velayet ve nafakalar yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği düşünüldü:

KARAR : 1- )Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı-karşı davalı kadının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

2- )6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 141. maddesi "1 ) Taraflar, cevaba cevap ve 2. cevap dilekçeleriyle serbestçe; ön inceleme aşamasında ise ancak karşı tarafın açık muvafakatiyle iddia veya savunmalarını genişletebilir yahut değiştirebilirler. Ön inceleme duruşmasına taraflardan biri mazeretsiz olarak gelmezse, gelen taraf onun muvafakati aranmaksızın iddia veya savunmasını genişletebilir yahut değiştirebilir. Ön inceleme aşamasının tamamlanmasından sonra iddia veya savunma genişletilemez yahut değiştirilemez. 2 ) İddia ve savunmanın genişletilip değiştirilmesi konusunda ıslah ve karşı tarafın açık muvafakati hükümleri saklıdır. " hükümlerini düzenlemiştir. Davacı-davalı ( kadın ) dava dilekçesinde ve ön inceleme duruşmasına kadar maddi ve manevi tazminat istememiş , ancak tahkikat aşamasında 31.12.2013 tarihli ıslah dilekçesiyle maddi ve manevi tazminat talebinde bulunmuştur. 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 141/2. maddesine göre, ıslah yoluyla iddia genişletilip değiştirilebileceğine göre, davacı-davalı kadının maddi ve manevi tazminat taleplerinin esası hakkında olumlu veya olumsuz bir karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde "karar verilmesine yer olmadığına" şeklinde karar verilmesi doğru görülmemiştir.

3- )Velayetleri davalı-davacı babaya bırakılan çocuklardan, 2008 doğumlu Eylül ve 2009 doğumlu Eren, anne bakım ve şefkatine muhtaç yaştadırlar. Velayet düzenlemesinde asıl olan çocukların yararıdır. Ana yanında kalmalarının çocukların bedeni, fikri, ahlaki gelişmesine engel olacağı yönünde ciddi ve inandırıcı deliller bulunmadığı ve hemen meydana gelebilecek tehlikelerin varlığının da ispat edilmediği gözetilmeden, ana bakım ve şefkatine muhtaç çocuklar Eylül ve Eren'in 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 182. ve 336/2. maddeleri uyarınca babanın velayetine bırakılması usul ve yasaya aykırıdır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün, yukarda 2. ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, 3. bentteki bozma sebebine göre müşterek çocuklar Eylül ve Eren için takdir edilen iştirak nafakalarına yönelik temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, hükmün bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istenmesi halinde yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle, 01.10.2014 tarihinde karar verildi.